Különleges energiaelosztó rendszert mutat be a Honda Frankfurtban

  • A teljesen integrált rendszer hatékony energiaelosztást biztosít a közüzemi és az otthoni elektromos hálózat, valamint az elektromos járművek között
  • A Honda célja, hogy az elektromos autókat bevonja az „okos” elektromos hálózatok működésébe 
  • Az első próba Franciaországban zajlik majd, ahol regionális okoshálózatok kiépítéséhez nyújt segítséget a Honda

Szeptember 12-én, a Frankfurti Autószalonon mutatta be vadonatúj, teljesen integrált energiaátviteli rendszerét a Honda.

A Power Manager névre keresztelt innováció révén ezentúl az elektromos autók is bevonhatók az „okos” elektromos hálózatok működésébe. Alkalmazásával nemcsak összegyűjthető és tárolható az elektromos energia, hanem hatékonyan, az aktuális igényeknek megfelelően, el is osztható a közüzemi, az otthoni és az irodai hálózatok, valamint az elektromos autók között. A Power Manager elsőként Franciaország nyugati részén állhat szolgálatba, ahol egy regionális „okoshálózat” kiépítésében segédkeznek a Honda szakemberei.

 Philip Ross, a Honda Motor Europe alelnöke elmondta: „Arra törekszünk, hogy 2025-ben már az Európában eladott Hondák kétharmada elektromos hajtású legyen. A Power Manager bemutatkozásával még közelebb kerültünk céljainkhoz, hiszen immáron az elektromos autók is bekapcsolhatók az elektromos hálózatokba, s az energiafogyasztás mellett az energia előállításában is szerepet vállalhatnak. Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy a jövőben a mobilizációt is fenntartható fejlődés jellemezze.”

 

Kiegyensúlyozott, igényalapú áramszolgáltatás és tárolás

A Power Manager a közüzemi hálózatok, a napelemmel felszerelt otthonok és irodák, valamint az elektromos autók közötti energiaáramlást szabályozza az aktuális igényeknek megfelelően.

A közműszolgálatótól és a napelemektől érkező energia az épületek fűtésére és áramellátásra éppúgy felhasználható, mint az elektromos autók töltésére. Ha a járművet csatlakoztatják, az energia eltárolható akkumulátorjaiban, illetve kinyerhető onnan, és a ház üzemeltetésére használható vagy feltölthető a közműhálózatba, így hasznot termelhet a tulajdonosnak.

A Power Manager révén stabilizálhatók a közüzemi hálózatok, hiszen a rendszer mindig igazodik az igényekhez, azaz áramszolgáltatásra és -felvételre egyaránt alkalmas, egyszersmind haszonszerzési lehetőséget kínál az elektromos autók tulajdonosainak.

„Okoshálózat” Franciaországban

A Honda Motor Europe elsőként a SMILE (Smart Ideas to Link Energies, magyarul: elmés megoldások energiaforrások összekapcsolására) projekt keretein belül kiépülő, napelemekkel kiegészített elektromos okoshálózathoz biztosít Power Managereket.

Az így létrejött rendszer elektromos autók töltésére és épületek energiaellátására egyaránt alkalmas, ugyanakkor „túltermelés” esetén képes feltölteni az elektromosságot a közüzemi hálózatba.

A francia ipari és energiaügyi minisztérium által támogatott SMILE összesen 17 projektet ölel fel, legfőbb célja, hogy a Franciaország nyugati részén kiépített kisebb rendszereket egy nagy okoshálózattá fogja össze 2019-ig.

A Power Manager bemutatkozásával a Honda ismét bebizonyította, hogy elkötelezett az elektromos autózás és a környezetbarát, zéróemissziós közlekedés mellett.